Dette er anden del af vores komplette mobilvideo-guide, hvor vi gennemgår alt du bør vide for at lave en mobilvideo, der virker på de sociale medier. Læs første del omkring planlægning her.
Godt værktøj er det halve arbejde, plejer man at sige. Det er derfor belejligt, at moderne mobilkameraer faktisk er ganske glimrende værktøjer, hvis målet er at optage video til de sociale medier. Man må dog nødigt glemme den sidste halvdel af arbejdet, som spænder over det håndværk, der ligger bag en succesfuld produktionsfase. I dette blogindlæg går vi i dybden, med hvordan du får det meste ud af dit mobilkamera, og hvordan du dermed optager en knaldgod video.
Vælg dit udstyr
Det er rigtigt, at alle med en moderne mobiltelefon kan optage video i relativ god kvalitet. Derfor behøver du ikke nødvendigvis at investere i et dyrt kamera for at komme i gang med at lave video til din virksomhed. Vi anbefaler i stedet, at du investerer i forskelligt tilbehør til telefonen, der udruster den til video, så du giver dig selv de bedst mulige betingelser for at få mest ud af mobilkameraet.
Mobilens største svaghed er ikke dens kamera, men snarere dens indbyggede mikrofon. God lyd er i mange tilfælde vigtigere end et godt billede, og derfor vil vi som det første anbefale, at du kigger på en ekstern mikrofon til din mobiltelefon.

Rødes SmartLav+ er en god løsning, der passer til de fleste mobilskaberes behov. Du kan spænde det diskrete mikrofonhoved fast på dit tøj og kan dermed placere mikrofonen meget tæt på din mund. På den måde får du et forholdsvist rent signal, hvilket er stort set umuligt med en indbygget mobilmikrofon.
Et af kendetegnene ved mobilvideo er rystede kamerabevægelser. Det er som seer nemt at identificere en håndholdt mobilvideo, fordi mobiltelefonens lave vægt gør den svær at holde stille. Dette skaber små mikrorystelser, som man aldrig ville se på et større kamera set-up. Hvis du for alvor vil komme mobil-looket til livs, foreslår vi derfor, at du investerer i en stabiliseringsløsning til din telefon.

Den billigste, og måske mest oplagte løsning, er et helt almindeligt kamerastativ med en mobilholder, der skrues fast på stativet. Kamerastativer kommer i mange forskellige prisklasser, men fås helt ned til 150 kroner for de billigste modeller. Med et stativ kan du fastgøre din telefon, imens du står foran kameraet, eller du kan stå bag kameraet og lave glidende stativbevægelser.

Hvis du vil gå all-in på billedstabilisering, bør du også overveje Zhiyuns mobil-gimbal, Zhiyun Smooth 4. Denne himstregims fungerer som et gyroskop, der stabiliserer din mobil, imens du bevæger dig gennem rummet. Dette kan være et glimrende valg, hvis du planlægger at inkorporere mange kamerabevægelser i din video. Gimbalen hjælper også i det hele taget med at løfte niveauet af dine film. Prøv at lægge mærke til de glidende kamerabevægelser næste gang du ser en blockbuster-film – det vrimler med dem, og de er en vigtig byggesten i at skabe det såkaldte Hollywood-look.
Gør din telefon klar til optagelse
Før du begynder at optage, bør du først sikre dig, at din telefon er indstillet til at optage i den højeste opløsning.
iPhone-brugere: Gå ind i ”Indstillinger” og videre ind under ”Kamera”. Her trykker du på ”Optag video” og vælger den højeste opløsning – på nyere telefoner vil det være 4K. Du skal også tage stilling til antal billeder per sekund (bps). Hvis du ønsker at have muligheden for at sætte dine optagelser i 50%-slow-motion i redigeringsfasen så gå efter en valgmulighed med 50 bps.
Android-brugere: Der er efterhånden mange forskellige Android-systemer på markedet, og de er hver især en lille smule forskellige. Google er din ven.
Lyssætning
Lyssætning er uden konkurrence den vigtigste del af et professionelt billede. Som mobilskaber har du ikke mulighed for at bruge professionelt lysudstyr, da det for det første er relativt dyrt, og for det andet ødelægger hele pointen ved at have et mobilt set-up. Heldigvis er praktisk lys normalt ikke en mangelvare, hvilket er hvorfor vi anbefaler, at du bruger det lys, du i forvejen har til rådighed når du optager.

Mobilkameraer er særligt lyssultne, fordi deres små sensorer har brug for en stor mængde lys for at kunne producere et rent billede. Når sensoren mangler lys, kompenserer din kamera-app ved at øge lysfølsomheden, og dette skaber tydelig støj i billedet. Sørg derfor altid for at der er rigeligt med lys, når du optager. Hvis det er ved at blive mørkt, og du ikke har kraftige lamper til rådighed, så vent til dagen efter hvor jordens kraftigste lyskilde (solen) kan hjælpe dig.
Du kan med fordel lade dig inspirere af det såkaldte trepunktsetup, der er en skabelon, til hvordan du kan placere dine lamper for at skabe en balanceret og æstetisk tiltalende lyssætning.

Trepunktsopsætningen består af følgende elementer:
Key light – dit keylight er dit kraftigste og mest direkte lys. Da solen oftest er den kraftigste lyskilde, du har til rådighed, kan du f.eks. bruge et vindue som keylight.
Fill light – fill-lampen placeres på modsatte side af din key-lampe. Fill-lampen har til formål at modarbejde skyggen, som skabes af key-lampen. Fill-lampens lys er ikke lige så intenst som key-lampens. Her kan du bruge en indendørs lampe, eller du kan forsøge at reflektere lyset fra solen med et hvidt stykke pap, papir eller lignende.
Back light – back lightet placeres bag motivet og har til formål at skabe en kant af lys omkring motivets hår og ansigt. På den måde får back-lampen dit motiv til at stå ud fra baggrunden. Her kan du bruge en indendørs lampe eller en kraftig lommelygte. Hvis du har en ekstra mobil til rådighed, kan du også bruge dennes lommelygte-funktion som back-light.
En udfordring ved at bruge naturligt og praktisk tilgængeligt lys er, at lyskilderne oftest ikke har samme farvetemperatur. Indendørs lys hælder som regel til den varmere ende af spektret, hvor dagslys har en koldere temperatur. Normalt skal både key- og fill-lamperne være samme farvetemperatur, imens de fleste back-lamper som regel har en kold farvetemperatur. En del af charmen ved mobilvideo er til gengæld, at man godt kan slippe af sted med at bryde de konventionelle regler en gang imellem.
Lys kan ligesom kamerabevægelser og komposition bruges som virkemiddel. Ved at være kreativ med den måde du placerer dit lys og dit motiv, kan du opnå nogle stemningsfulde effekter.

Komposition
God komposition er en kunst, der er svær at lære på et teoretisk plan – det er mere en intuition, man udvikler over tid, end det er en eksakt videnskab. Alligevel er der en række grundlæggende regler, som vi vil gennemgå her.
Det gyldne snit
Det gyldne snit er et system, der bruges til at fastlægge motivers placering i et billede baseret på nogle proportionsforhold, som nogle mener går igen flere steder i naturen.

I praktisk forstand kan du bruge det gyldne snit til at placere personer i billedet, f.eks. i forbindelse med et interview. Her placerer du dit motiv, så det står centralt i forhold til en af de to midterste lodrette linjer, og så motivets øjne flugter med den øverste vandrette linje.

Ledende linjer
Du kan bruge ledende linjer til at skabe harmoni i billedet og til at lede seerens opmærksomhed hen på et bestemt punkt. Ledende linjer skaber desuden dybde i billedet, hvilket giver et mere dynamisk udtryk.

Pas på med at afskære lemmer
Dette tip gælder ikke kun, når du optager – pas på med at afskære folks lemmer! I kompositionel forstand har du dog lidt mere frihed end i den virkelige verden. Her må du faktisk gerne afskære en kropsdel, men kun så længe du ikke beskærer ved leddene. Du må f.eks. gerne beskære fra brystet og opefter, men du skal tænke dig om en ekstra gang, før du vælger at beskære ved halsen. Det samme gælder armhuler, knæ og lignende. Det skaber ganske enkelt et uhyggeligt billede!

Husk B-roll
Inden for videoverdenen bruger man et begreb kaldet ”b-roll”. B-roll er supplerende videoklip, som du senere, i redigeringsfasen, kan klippe ind over dine primærklip. B-roll kan bruges til at uddybe dine pointer på en visuel måde. Hvis du f.eks. laver en video, hvor du står foran kameraet og forklarer publikum, hvordan du har lavet en smoothie, så ville det være oplagt at optage b-roll af smoothien, når den bliver lavet. På den måde skal du hele tiden tænke over, hvordan du via dine klip kan supplere fortællingen i videoen. Det vil du takke dig selv for i redigeringsfasen, hvor du således giver dig selv langt mere frihed til at foretage ændringer og rettelser.