Blogindlæg

Den store mobilvideo-guide (1) – præproduktion

Udgivet d. 22. januar 2020

Videomarkedsføring virker – men kun hvis du bruger det rigtigt. I dette blogindlæg går vi i dybden med, hvordan du lægger en plan for at få mest muligt ud af dine mobilvideoer.

Dette er første del af vores komplette mobilvideo-guide, hvor vi gennemgår alt, du bør vide for at lave en mobilvideo, der virker på de sociale medier.

Video er et utrolig effektfuldt værktøj, fordi det rummer muligheden for at aktivere sanserne og formidle følelser med en effektivitet, som traditionelle medier, såsom tekst og billeder, har overordentligt svært ved at matche. Vi har tidligere skrevet et blogindlæg om, hvordan man bogstavelig talt kan måle effekten af en engagerende video i hjernen .

Der er ingen tvivl om, at video er et utrolig kraftfuldt medie, men som man plejer at sige i superheltefilmene: ”With great power comes great responsibility.” Som videoskaber har du et ansvar over for dig selv, for at skabe noget indhold som folk gider at se – ellers spilder du din egen og andres tid.

Planlægningsfasen, også kendt som præproduktionen, er en ofte overset del af videoproduktionsarbejdet. Det er her, du fastlægger, hvad din video skal handle om, og her du finder ud af, om din ide er holdbar, eller om den må kasseres. Det er ærgerligt først at finde ud af, at dit koncept ikke fungerer, når du står med et færdigproduceret produkt i hånden. Hele kunsten ved planlægningsfasen er derfor at kunne gennemskue om hvorvidt din ide er køreklar, eller om den skal arbejdes videre med. På den måde sikrer du dig, at dine videoer rent faktisk hjælper dig med at nå dine mål.

Hvad er godt content?

Fundamentet for alt hvad du laver bør altid være spørgsmålet, ”gider mit publikum at se mit indhold?”, og her plejer vi (lidt karikeret) at sige, at der grundlæggende set er to slags indhold, der fungerer på de sociale medier:

Dit publikum gider som udgangspunkt ikke at se en generisk salgsvideo, hvis ikke der er en vinkel i det for dem. Intet er gratis. Folk reagerer på indhold, der giver dem noget igen, hvad enten det så er i form af en bevægende historie eller et stykke brugbart viden. Lad dog ikke dette afskrække dig. Alle mennesker og alle virksomheder rummer en eller anden form for værdi, der kan omsættes til en god historie, og her må man også gerne tænke storytelling-begrebet i en bredere kontekst. Nogle gange er det det, der ligger mellem linjerne, som folk reagerer på: en smittende personlighed, den gode energi eller en troværdig udstråling.

Selve vidensdelen i vidensdeling plejer sjældent at være et problem for de fleste virksomheder. Det svære er imidlertid at identificere den slags viden, som din målgruppe har gavn af at høre – og at præsentere det på en måde, så dit publikum ikke falder i søvn undervejs.

Storytelling handler i høj grad om at skille sig ud fra mængden, og her hjælper det at tænke ud af boksen. Vi får altid bedst respons på de videoer, som er lidt kontroversielle eller på anden måde anderledes. F.eks. lancerede vi under folketingsvalget en falsk valgkampagne med det opdigtede parti, “Dansk Videoparti”. I den forbindelse lavede vi et falsk reportageindslag om partiet, og om hvordan vi gik stærkt ind for at forbyde lodrette videoer i hele landet. Det viste sig at være et hit – især på LinkedIn, hvor vi fik overraskende meget respons fra personer langt uden for vores netværk.

Videoen var med til at udvide vores netværk betydeligt.

Start med købsrejsen

Hvis din ambition er at sælge et produkt, giver det mening at kigge på din kundes typiske købsrejse. Hvordan kommer vedkommende fra A til køb, og hvordan kan jeg lave indhold, der hjælper ham/hende på vej? Den helt forenklede udgave af en købsrejse ser typisk sådan ud:

Kundens typiske købsrejse
Et diagram over købsrejsen.

Til hvert af disse stadier kan du med fordel producere indhold, der er skræddersyet til at føre kunden videre til næste fase.

På denne måde bliver du dækket ind med content, der tager kunden i hånden fra start til slut. Her skal det dog også siges, at man altid skal vælge det medie, der passer bedst til opgaven. Noget af dit indhold egner sig måske bedre til traditionel tekst og billeder, og så giver det f.eks. mere mening at lave et blogindlæg. Sørg for at tage forskellige indholdstyper og medier i brug. På den måde rammer du flest mennesker.

Lav præproduktionsmateriale

Når du har styr på, hvilken type indhold du skal lave, er det på tide at hive papiret frem og udarbejde dit præproduktionsmateriale. Vi foretrækker at udarbejde et storyboard, som er en form for tegneserie, der groft skitserer din videos handlingsforløb.

Storyboardet er et oplagt værktøj til video, fordi det, i kraft af dets tegneserieagtige struktur, tvinger dig til at tænke over din films visuelle udtryk. Storyboardet er generelt velegnet til projekter, hvor der er flere kameravinkler og lokationer i spil. Her giver storyboardet et nødvendigt overblik, over hvordan forløb og billede spiller sammen.

Movimentums storyboard-template
Vi er ikke de store tegnere, så vi bruger altid virkelige billeder i vores storyboards. Download vores storyboard-skabelon her, og kom i gang med det samme.

I nogle tilfælde er storyboardet dog overflødigt. Ved simple set-ups, hvor der måske kun er tale om ganske få klip, giver det nogle gange mere mening at lave et gammeldags manuskript. Med manuskripter skal du dog passe på ikke at blive for tekstnær. Det er let at falde i fælden og læse op fra et manuskript, men præcis som hvis man holder et oplæg, så virker det altid mere autentisk og nærværende, når man taler løst ud fra et manuskript eller nogle stikord.

Næste indlæg i serien skal handle, om hvordan du optager en knaldgod mobilvideo og kommer ud inden for den nærmeste fremtid. Følg med på vores Facebook eller LinkedIn for opdateringer!

Få fat på os

Skal vi lave noget fedt sammen?

    Gustav går på en sandklit ved Rubjerg Knude fyr